Eeva Raunio

Even ura kaupan alalla alkoi Mäntässä vuonna 1990. Hän aloitti myyjänä oppisopimuksella K-market Armintorilla ja pitää käytäntöä hyvänä; työstä maksettiin palkkaa - pienempää kuin muilla - mutta toisaalta työssä piti olla täydet tunnit, mikä kelpasi hyvin kuten kelpaisi  monelle nykyäänkin

Jyväskylässä Eve aloitti vuonna 1994 kesätöissä S-Market Vaajalassa. Ura jatkui K-Market Koskenpojassa ja karaokejuontajana hän kierteli kesälavoja ja kuppiloita 10 vuoden ajan kunnes "kilometrit tulivat täyteen" eli raskasta oli yötä myöten pitkin valtakuntaa painella.

Jyskän Valintatalossa Eve aloitti vuonna 2008 ja vuonna 2011 hänestä tuli apulaismyymäläpäällikkö. Tämä on hänen pestinsä nykyäänkin; Vaajakosken Siwassa hän tekee myymäläpäällikön äitiyslomasijaisuutta joten seuraavaksi kerromme nimen omaan tästä myymälästä.

Kaupassa on työntekijöitä kuusi ja myymäläpäällikkö tekee 37,5 tuntista viikkoa. Muut ovat osa-aikaisia mutta kaikki mahdolliset lisätunnit tarjotaan heille tai muista yksiköistä sijaisiksi tarvittaville. Vuokratyöntekijöitä käytetään äärimmäisen harvoin ja vain äärimmäisen pakottavissa tilanteissa.

Aamuvuoro on 6-14, iltavuoro päättyy klo 22.15. Kauppa on auki klo 7 - 22.
Suunnitelmaa aukioloaikojen vapauttamiseksi ei Eve hyväksy.   - Se iskisi kovalla kädellä nimenomaan meihin, koska ketjun kilpailuetu on ollut pidempi aukioloaika. Työ kävisi myös raskaammaksi ja varsinkin pienemmissä paikoissa turvattomammaksi. Ja yhä vaan sopii ihmetellä onko ihmisten todella pakko päästä kauppaan ympäri vuorokauden ja juhlapyhinäkin? Kuten sitäkin, että vielä vähän aikaa sitten maamme hallitus suunnitteli sunnuntailisien leikkaamista!

Vaajakosken Siwan asiakkaiden ikä vaihtelee seitsemästä 90 vuoteen. Aamun ekat tulevat reput selässä, sitten saapuu asiakkaita rollaattorien kera. Koulun alkaminen ja päättyminen ovat jonkinlaisia ruuhkanhuippuja; karkkihyllyt ja paistopiste ovat silloin suosittuja kohteita. Ikääntyneellä väellä riittää aikaa käydä tasaisemmin pitkin päivää.

Eve viihtyy työssään; hän on asiakaspalvelija henkeen ja vereen. Työn monipuolisuus viehättää, samoin vastuunotto. Ja sitä hän haluaa lisää. Edunvalvonta kiinnostaa ja sen pohjalta luottamustehtävät.   - Varaluottamusmiehenä on hyvä aloittaa niin pääsee mukaan koulutukseen ja hyödyntämään opittua työssä. Tämä ja kokemuksen karttuminen ovat  niitä eväitä joiden turvin voi yrittää jatkossa luottamusmieheksi ja... Suomen Lähikauppa Oy:llä on yksi valtakunnallinen pääluottamusmies ja alueelliset luottamusmiehet varahenkilöineen.

Tyvestä puuhun noustaan ja Eve uskoo tuovansa uutta ajattelua ja näkökulmaa ketjun nytkin vahvaan luottamusmiestoimintaan.