Nuorison historiaa

Järjestöuutinen - 15.06.2017 klo 09.04

Nuorten otettava itse paikkansa liiton toiminnassa – väyliä on tarjolla!

Kesäpäivien monipuolinen ohjelma houkutti paikalle 60 nuorta pamilaista. Nuorten osallisuuden edistäminen ja vuorovaikutuksen lisääminen ammattiliiton toiminnassa sekä työpaikan edunvalvontatehtävissä kuuluu jokaiselle. Peräti 35 % PAMin jäsenistä on nuoria, alle 30-vuotiaita jäseniä. PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi kannusti nuoria lähtemään aktiivisesti mukaan työpaikan ja ammattiosastojen luottamustehtäviin.

- Vaikka nuoria on mukana liitossa, teitä näkyy vähän liiton luottamustehtävissä. Valtaa on tarjolla, ottakaa sitä, Koivuniemi sanoi tapahtuman osallistujille.

Syksyllä käynnistyvä työehtosopimuskierros koskettaa jokaista pamilaista ja jokainen jäsen voi vaikuttaa tes-kierroksen onnistumiseen. Kesäpäiville osallistunut, tamperelainen Puuilon pääluottamusmies Sanna Sipinen vahvisti, että kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on vaikuttanut työntekijöiden arkeen. Hän toivoi, että tulevissa työehtoneuvotteluissa otetaan esille työntekijöiden työn ja arjen yhteensovittamiseen liittyvät asiat. Palkan lisät korvaavat menetettyä vapaa-aikaa ja puhe niiden poistamisesta ei Sipisen mukaan ole kannustavaa.

-  Varsinkin perheellisillä on huoli yhteisen ajan riittämisestä lastensa kanssa ja hoitopaikkojen ongelmallisista aukioloajoista. Menetetty vapaa-aika läheisten ja rakkaiden seurassa on korvattava jatkossakin korotetun palkan tai lisien kautta, Sipinen sanoi.

Mikkelin liikealan ammattiosaston nuorisovastaava, ravintolakokki Jaakko Pylvänäinen epäili, että syksyn tes-kierros on tiukka. Sosiaalisessa mediassa hän on jo huomannut paljon ikävässä sävyssä kirjoittelua ay-liikkeen joustamattomuudesta ja työntekijöiden liian korkeista palkoista.

-  Onneksi PAMilla on huipputyyppejä neuvottelemassa uusista työehtosopimuksista, joissa näistä asioista päätetään! Minun mielestäni on lähdettävä siitä, että palkalla on tultava toimeen, ja tehdystä työstä on maksettava hyvä palkka, Pylvänäinen sanoi.

Sipinen ja Pylvänäinen pitivät tärkeänä, että jokainen pamilainen jäsen on mukana, kun työehdoista tehdään päätöksiä tai niitä valmistellaan.

-  Mitä enemmän meitä on, niin sitä parempaan lopputulokseen on mahdollisuus päästä. Jäsenhankinta on isossa merkityksessä työpaikoilla myös työehtosopimusneuvotteluiden vuoksi, Pylvänäinen totesi.

PAMin nuorten ja opiskelijoiden kesäpäivillä puhuttiin vaikuttamisen lisäksi myös nuorten työssäjaksamisesta ja hyvinvoinnista. Puhujina tilaisuudessa olivat muun muassa pirkanmaalainen kansanedustaja Ilmari Nurminen sekä mediapersoona Arman Alizad.

Tapahtumassa koettuja asioita ja tunnelmia pääset seuraamaan myös PAMin nuorten Instagram -tilin @pamnuoret kautta tai tunnisteella #minäjapam.

PAMin nuorten ja opiskelijoiden kesäpäivillä virittäydyttiin syksyn työehtosopimuskierrokseen ja innostuttiin ammattiliitossa vaikuttamisesta. Kuva suurennuksen näet klikkaamalla kuvaa.

18.11.2016 klo 14.14

Pamilaiset nuoret linjasivat toimintaa ja valitsivat nuo­ri­so­va­lio­kun­nan

PAMin nuorisofoorumissa suunniteltiin vuoden 2017 toimintaa, jossa keskiössä on nuorten ammattiliiton jäsenten osallisuuden vahvistaminen.

PAMin nuorisofoorumi kokosi Petäykseen 12.–13.11.2016 50 nuorta jäsentä ja opiskelijajäsentä ympäri Suomea keskustelemaan ja kehittämään toimintaa sekä tekemään pohjaesityksen PAMin hallitukselle nuorisovaliokunnan toimijoista vuodelle 2017.

Nuorisovaliokunta on PAMin hallituksen asettama asiantuntijaelin, jonka tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin liiton päätöksentekoon, kertoo PAMin nuorisosihteeri Eveliina Reponen. Nuorisovaliokunnassa varsinaisten jäsenten paikkoja on 7 ja paikat täytetään niin, että alueellinen, ammattialojen sekä sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu.

Esitykset nuorisovaliokunnan jäseniksi tehdään ensin alueellisissa kokouksissa, joissa alueen nuoret päättävät keskuudestaan henkilöt, joita nuorisovaliokuntaan esitetään.

– Tänä vuonna monissa alueryhmissä oli useita halukkaita tehtäviin ja paikoista äänestettiin. Myös nuorisovaliokunnan puheenjohtaja valittiin äänestyksellä. Puheenjohtajaksi valittiin Helsinki-Uusimaan alueelta vantaalainen Mila Kangasniemi äänin 21-11. Mielestäni ahkera äänestäminen kertoo siitä, kuinka paikkoihin oikeasti halutaan ja, että nuoret haluavat innokkaasti olla mukana vaikuttamassa liiton toimintaan nuorisovaliokunnan kautta, Reponen toteaa.

Nuorisofoorumissa painotettiin ensi vuoden toimintaan useita työelämäkysymyksiä. Nuoret kokevat, että työpaikoilla perehdytyksen ja tiedon puute ovat asioita, joihin tulisi saada parannusta.

– Työelämän epävarmuus näkyy myös nuorten työssäjaksamisessa, josta kannetaan huolta. Tämän lisäksi nuoret kiinnittivät huomiota puheenvuoroissaan siihen, kuinka pahan puhuminen työelämässä on lisääntynyt. Näiden kantojen esille tuominen on nyt valitun nuorisovaliokunnan vastuulla tulevana toimintavuonna, Reponen kertoo.

PAMin Nuorisofoorumin esitys nuorisovaliokunnan jäsenistä vuodelle 2017:
Mila Kangasniemi, 22, puheenjohtaja, Helsinki-Uusimaa
Jonne Vatka, 28, Keski-Suomi ja Pohjanmaa
Kati Saarinen, 27, Lounais-Suomi
Taru Kaustinen, 28, Pirkanmaa
Ruslan Shestakov, 22, Itä-Suomi
Paula Käppi, 27, Häme-Kaakkois-Suomi
Tiia Tuomela, 29, Pohjois-Suomi

Nuorisovaliokunnan varajäsenet:
Nina Karjalainen, 28, Helsinki-Uusimaa
Jenna Korkiamäki, 20, Keski-Suomi ja Pohjanmaa
Mohamed Yousif Mohamed Ibrahim, 20, Lounais-Suomi
Aaron Taskinen, 24 , Pirkanmaa
Mari Liukkonen, 21, Itä-Suomi
Robert Tammi, 17, Kaakkois-Suomi
Niko Pietarila, 27, Pohjois-Suomi

PAMin nuorisovaliokunnan valinnan nuorisofooruminen esityksen pohjalta tekee PAMin hallitus kokouksessaan marraskuussa. 

Jalkapalloseuroistaan tunnettu Manchester oli pirteä työläiskaupunki, josta huokui historia ja
vanhat perinteet. Myös kaunis +5-asteinen sää ilahdutti helmikuun alun kovista pakkasista
kärsinyttä Suomi-poikaa. Upea kaupungintalo on valmistunut 1800-luvun lopulla.

Manchesterissa pureuduttiin asiaan

Etelä-Euroopan nuorisotyöttömyys ei naurata

Kävin helmikuun alussa Manchesterissa UNI Europa Youth -seminaarissa, jossa paneuduttiin Euroopan maiden nuorisotyöttömyyteen ja pätkätöihin.

Seminaari oli kaikilta osin mielenkiintoinen. Saimme kuulla, miten muiden maiden liitot yrittävät löytää vastauksia samoihin ongelmiin joita Suomessakin on tällä hetkellä.

Huolestuttavinta oli kuulla Kreikan, Espanjan, Italian ja Portugalin talousvaikeuksista ja niiden vaikutuksista nuorisotyöttömyyteen ja pätkätöihin.

Toivottavasti Suomi hoitaa paremmin nuorten ja työttömien asiat, jos talous vielä meillä heikkenee. On tärkeää, että valtio, liitot ja yrittäjät tekevät kaikkensa nuorten työttömyyden hillitsemiseksi.

Jos nuoret jäävät pois työelämästä, on heitä vaikea saada enää takaisin ja tämä verottaa vielä tulevaisuudessa kaikilta ison pennin. Kreikassa ja Espanjassa alkaa olla jo kokemuksia tästä tilanteesta.

Seminaari jätti huolestuttavan kuvan nuorisotyöttömyydestä.

Mutta myös toiveikkaan, jos asiaan paneudutaan ajoissa ja HETI.

Lasse Laakkonen

  • Juttu on julkaistu alun perin Kimppa-lehden numerossa 1/12
TES nuoret Petäys 2016.