Historia

Liiton puheenjohtaja Maj-Len Remahl vihki Kaijalan käyttöön vuonna 1986. Lähde: ammattiosaston 75-vuotishistoriikki.
Tilavassa tuvassa mahtuu olemaan ja tekemään. Tässä venyttelevät varttuneet.
Olennainen osa paikan historiaa on ulkoilutapahtuma kevättalvella vuosittain. Keväällä 2014 lensi mm. saapas.

Kaijalan historiaa

Osaston väki alkoi haeskella itselleen kesänviettopaikkaa 30- luvun lopulla. Sopiva löytyi, kun kuultiin Mäki-Matin johtaja Kalle Järvisen tuskastuneen huvilaansa - vaimo kun ei viihtynyt siellä. Vaikka johtaja Järvinen tavoittelikin hieman voittoa, tarjous kelpasi ostajalle ja käsirahastakin selvittiin melkein yksien arpajaisten tuotolla. Kesäkodin avajaisia vietettiin 29.5.1939.

Kaijalaan rakennettiin tanssilava. Naiset pitivät ravintolaa ja automiehet toimivat järjestysmiehinä. Tansseja pidettiin kolme kertaa viikossa ja kansa tungeksi paikalle sankoin joukoin pyörillä ja jalan. Tanssien ansiosta kauppasumma maksettiin kokonaan kahdessa kesässä. Ohjelmaa järjestettiin omasta takaa ja varsin suosittu oli Mäki-Matissa työskennellyt taitava harmonikan soittaja Esa Pakarinen. Sähköä ei lavalle saatu, joten syyspuolella sytytettiin myrskylyhtyjä ja öljylamppuja verannalle. Tunnelmaa oli, mutta rähinöitä ei koskaan.

50-luvun alussa todettiin tanssilavan menneen huonoon kuntoon ja se purettiin, koska lähelle oli rakennettu uusia tanssilavoja. 60-70 -luvuilla Kaijala vietti hiljaiseloa. Siellä käytiin lähinnä saunomassa tiistaisin ja torstaisin sekä pestiin mattoja.

Kaijala oli rakennuskiellossa ja siitä luopumista harkittiin. Kaijala koki kuitenkin uuden tulemisen Raija Ristolan tultua ensin sihteeriksi ja myöhemmin puheenjohtajaksi vuonna 1979. Kaijalan keskeinen sijainti oli jäsenille iso etu ja niinpä anottiin poikkeuslupaa ja se saatiinkin vuonna 1984.

Uusi rakennus rakennettiin pienin kustannuksin aidolla talkoohengellä. Parinkymmenen hengen talkoojoukko teki ankarasti töitä ja ihmiset lahjoittivat kaikenlaista. Uuden upean rakennuksen vihkiäisiä juhlittiin syksyllä 1986. Paikan vihki käyttöön silloinen liiton puheenjohtaja Maj-Len Remahl.

Vanhan ajan talkoohenki elää edelleenkin Kaijalassa, tule sinäkin mukaan!

[sivun alkuun]