Vastuullinen kalastaminen

Kiitos, että kalastat vastuullisesti!
 

Kalat ovat tuntevia, eläviä olentoja ja niiden kohteluun ja käsittelyyn tulee kiinnittää samalla tavalla huomiota kuin minkä tahansa muun eläimen kohteluun. Myös kalat kärsivät ja tuntevat stressiä, mutta ne eivät pysty ääntelemällä ilmaisemaan tunnetilaansa.
 

Eläinsuojelulaissa (4.4.1996/247) todetaan, että eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

 

Kalastaja voi merkittävästi vaikuttaa kalojen kärsimyksen/kivun ja stressin määrään pyyntitilanteessa valitsemalla sopivia pyyntivälineitä sekä lopettamalla saaliiksi valitut kalat välittömästi.

Miten vältän turhan kärsimyksen aiheuttamista?

Saaliiksi otettava kala lopetetaan mahdollisimman kivuttomasti heti saaliiksi saamisen jälkeen tainnuttamalla napakalla kalanuijan iskulla päähän vähän silmien taakse ja sen jälkeen verenlaskulla. Pienet kalat on kätevä lopettaa katkaisemalla niskat laittamalla peukalo tai etusormi kalan suuhun ja taittamalla nopealla liikkeellä ylöspäin.

Kaloja ei pidä jättää tukehtumaan jäälle, rannalle, pilkkipönttöön tai pussiin, eikä säilyttää kaloja elävänä vesisangoissa tai muissa astioissa, koska kalat tukehtuvat niissä vähitellen hapenpuutteeseen.

Onkiessa on hyvä käyttää koukkua, jossa ei ole väkästä. Silloin koukku ei revi kalan suuta tarpeettomasti.

Passiiviset pyyntivälineet kuten verkot ja katiskat tulee tarkastaa asianmukaisilla tarkastusajoilla, ettei kalojen kuolema pitkity. Elävien syöttien käyttöä (esim. pitkäsiima ja täkykoukku) tulisi välttää, koska niistä aiheutuu kohtuutonta kärsimystä kaloille.

Lisätietoja vastuullisesta kalastuksesta löydät http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/pilkinta

Kireitä siimoja!